Teboil kesäkampanja 1.6. - 31.7.2019

Oy Teboil Ab järjestää kesällä perinteisen senttikampanjan. Tullivirkamiesliiton jäsenkortilla saa alennusta bensiinistä ja dieselöljystä 1.6.-31.7.2019 välisenä aikana kaikilta Teboil huolto- ja automaattiasemilta Teboil Express-automaattiasemia lukuun ottamatta.

  • Liiton jäsenkortilla alennusta bensiinistä ja dieselöljystä 2,5 snt/l (norm. 2,1 snt/l).
  • Kesäetu on voimassa 1.6.-31.7.2019
  • Teboil-huoltamoilla ja –automaateilla, (ei Teboil Express-automaattiasemilla)

Lisätiedot teboil.fi/liitto

Muut jäsenkorttiedut teboil.fi/liitto/jasenkorttiedut

Poliisien, tullivirkailijoiden, rajavartijoiden ja sotilaiden matkustaminen EU-puheenjohtajuuskauden kokouksia turvaamaan on luettava työajaksi – liitot huolissaan työnantajan eriävästä tulkinnasta

Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuuskausi työllistää poliisin, puolustusvoimien, rajan ja tullin henkilöstöä. Helsinkiin keskitettyjä kokouksia turvaamaan saapuu satoja turvallisuusalan virkamiehiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ajoneuvoineen, kalustoineen ja tarvikkeineen. Turvallisuusalan virkamiesliitot ovat huolissaan työantajapuolen tulkinnasta, jonka mukaan työkomennukselle matkustamista ei tässä tilanteessa pidettäisi työsuorituksena.

 Valtion työ- ja virkaehtosopimuksen mukaan matka-aika voidaan lukea työajaksi, mikäli sitä pidetään varsinaisena työsuorituksena. Sen, onko kyseessä työsuoritus, arvioi kukin työnantaja eli esimerkiksi Poliisihallitus.

Turvallisuusalan virkamiesliittojen tulkinta on, että aikaa, jolloin virkamies kantaa virkapukua, työnantajan suoja-, voimankäyttö- tai viestintävälineitä sekä on työnantajan välittömän ja suoran työnjohto-oikeuden alaisuudessa ja työnantajan käytettävissä, on pidettävä työsuorituksena.

– Käytännössä muualta Suomesta Helsinkiin komennettavat poliisimiehet pakkaisivat virkavarusteet, mukaan lukien aseet, tukiaseet ja suojavarusteet virka-autoon ja matkustaisivat Helsinkiin. Työnantajan näkemyksen mukaan ajoon käytetty aika olisi työaikaa ainoastaan kuljettajalle, kertoo Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.

Virkamiehen oikeusturva vaarassa

Työnantajan tulkinta on ongelmallinen yksittäisen virkamiehen oikeusturvan kannalta. Muuttuuko matka tarvittaessa työsuoritukseksi ja milloin? Myös kansalainen odottaa viranomaisen puuttuvan tarvittaessa häiriötilanteisiin.

– Mikä mahtaa olla suuren yleisön reaktio, jos viranomaisen tunnuksellinen auto ajaa onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä? Poliisimiehillä on toimivalta koko maassa sekä lakiin perustuva velvollisuus puuttua yhteiskunnan häiriötilanteisiin sellaisia havaitessaan, oli hän sitten työssä tai vapaalla, eikä tätä velvollisuutta tulisi keinotekoisesti ryhtyä kiertämään, täydentää Rinne.
Ongelma ei rajoitu vain EU-puheenjohtajuuskauteen. Vaikka työnsuorituspaikalle siirrytään virka-autolla, kuljettaen työnantajan määräyksestä esimerkiksi aseita, suojavarusteita tai huoltovälineitä, varsinaisella työajalla matkustaa korkeintaan kuljettaja.

Poliisin ohella myös muut turvallisuusviranomaiset ovat saman haasteen äärellä.

Esimerkkitapaukset paljastavat ongelman laajuuden

Puolustusvoimien sotilashenkilöstöön kuuluva virkamies määrätään virkamatkalle voimankäyttökoulutukseen. Tilaisuuden alkuun mennessä esimiehen määräämät aseet tulee viedä paikalle virka-autolla. Aseiden toimittaminen on työnantajan velvollisuus, mutta ajoaikaa ei lasketa virkamiehelle työsuoritukseksi. Upseeri puolestaan voi tehdä esimerkiksi suunnittelu- ja valmistelutyötä matkalla tai komennuspaikkakunnalle siirtymisen aikana useimmissa kulkuneuvoissa, mikäli näin käskettäisiin.

Rajavartiolaitoksella huoltohenkilöstö siirtyy kiinteästi varustelulla asennusajoneuvolla virantoimituspaikalle työnantajan määräyksestä, mutta ajoaikaa ei lasketa työsuoritukseksi, vaikka kuljettaja olisi autossa yksin.

Tullin valvontahenkilöstö liikkuu virka-autolla virka-asussa esimerkiksi alustarkastusta tai matkustajavalvontaa suorittamaan. Vaikka ajoneuvossa on mukana voimankäyttövälineitä ja työvälineitä tarkastusta varten ja matka-aika hyödynnetään suunnittelemalla perillä tehtävää tarkastusta, ei matka-aikaa lasketa työajaksi.

Sotilaspoliisitoiminnassa on samankaltaista toimintaa kuin poliisilla. Henkilöstö liikkuu tunnuksellisella virka-autolla aseistettuna. Joissain tilanteissa vain kuljettajalle merkitään työaikaa, vaikka partiolla olisi selkeä tehtävä meneillään.

– Vaikka liittojen jäsenet tekevät työtä isänmaan hyväksi kutsumuksesta ja suurella sydämellä, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö oikeudenmukaisuuden tulisi toteutua myös näissä ammateissa. Varmaa on se, että EU-puheenjohtajuuskausi tulee aiheuttamaan kustannuksia, mutta kustannuksista säästäminen edellä kuvatulla tavalla on nähdäksemme väärin. Työmies, myös valtion virkamies, on palkkansa ansainnut.

 

LISÄTIETOJA:

Jonne Rinne
puheenjohtaja
Suomen Poliisijärjestöjen Liitto
050 399 8795

Jari Nieminen
puheenjohtaja
Tullivirkamiesliitto
040 332 6739

Ville Viita
puheenjohtaja
Upseeriliitto
044 501 0378

Jyrki Lukkarinen
puheenjohtaja
Päällystöliitto
040 301 9291

Markku Kosonen
puheenjohtaja
Tulliliitto
040 332 2276

Jyrki Surkka
puheenjohtaja
Aliupseeriliitto
050 341 4151

Erkki Hirvonsalo
puheenjohtaja
Rajaturvallisuusunioni
040 752 1389

 

Danske Bankin sijoittamisen edut Tullivirkamiesliiton jäsenille

Akavan jäsenliiton jäsenenä sijoitat helposti ja edullisesti

Jokaiselle löytyy helppo ja omaan elämäntilanteeseen sopiva tapa sijoittaa. Saat pankistasi huolimatta aina etuja liiton jäsenenä – olitpa sitten omatoiminen sijoittaja, haet vaivatonta valmista ratkaisua tai toivot henkilökohtaista neuvontaa.

Ota edut käyttöön! https://danskebank.fi/akava-sijoittaminen

Ota yhteyttä – kerromme lisää eduistasi: 0200 25880, ma-pe 8-20

 

Aloita vaurastuminen ja valitse juuri sinulle sopiva tapa sijoittaa

Raha ei automaattisesti tuo onnea, mutta se tarjoaa taloudellista mielenrauhaa sekä itsenäisyyttä. Tarjoamme sinulle välineet vaurastumiseen – valitse oma tapasi!

 

Helppo valmis ratkaisu

Tee verkkopalvelun kautta sijoitussuunnitelma, jonka perusteella suosittelemme sinulle soveltuvinta rahastovaihtoehtoa. Palveluun kuuluvia sijoitusrahastoja hoitaa salkunhoitaja, joka sijoittaa varat puolestasi maailmanlaajuisesti kustannustehokkaiden ETF:ien ja indeksirahastojen kautta. Pääset sijoittamiseen kiinni jo 10 € kuukausisummalla. Varainhoito Online -palvelu tekee sijoittamisen aloittamisen helpoksi, riippumatta sijoitettavasta summasta tai aiemmasta sijoittamiskokemuksesta.

 

Omatoiminen sijoittaja

Käytössäsi ovat monipuoliset digitaaliset palvelut sekä kattavat sijoitusvaihtoehdot maailmanlaajuisesti, kilpailukykyisin välityspalkkiohinnoin. Kaupankäynti Online -palvelu on sinulle sopiva valinta erityisesti silloin, jos olet itsenäinen omatoimisijoittaja.

 

Henkilökohtainen neuvonta

Sinulle on jo ehkä kertynyt omaisuutta, ja haluat keskustella asiantuntijan kanssa sopivista sijoitusneuvonta- sekä varainhoitopalveluista. Varaamalla tapaamisen voit hyödyntää asiantuntijoidemme apua ja neuvoja sijoittamisessa.

Tutustu tarkemmin sijoittamisen vaihtoehtoihin https://danskebank.fi/valmiinavaurastumaan

 


Etumme liiton jäsenille
  • Kaupankäynti Online -palvelu ilman kuukausimaksuja. Maksat vasta, kun teet toimenpiteitä, tällöin maksat välityspalkkioita tekemistäsi kaupoista.
  • Varainhoito- ja sijoitusneuvontapalveluista -15%.
  • Sijoittajalle Danske-tili ja verkkotunnukset veloituksetta.
  • Arvo-osuustilin siirto Danske Bankiin 0 euroa.
  • Yrittäjälle ilmainen kartoitustapaaminen ja tukea henkilökohtaisissa lainopillisissa asioissa.
  • Palvelua juuri sinun asioihisi erikoistuneilta henkilöiltä
  • Sijoituksien seuraaminen ja hoitaminen kätevästi mobiilissa.


Etujen voimassaolo edellyttää voimassaolevaa sijoituspalvelusopimusta Danske Kaupankäynnistä, Danske Sijoitusneuvonnasta tai Danske Varainhoidosta. Mikäli sopimus päättyy, noudatetaan kulloinkin voimassa olevia palveluhinnaston mukaisia maksuja ja sopimusehtoja. Muista palveluista veloitetaan kulloinkin voimassaolevan palveluhinnaston mukainen maksu.

 

Muut edut

Tutustu huomattaviin etuihisi asuntolainasta https://danskebank.fi/akava-asuntolaina

Vastavalmistunut? Tule asiakkaaksi ja hyödynnä rahanarvoiset edut. Lue lisää! https://danskebank.fi/sinulle/tule-asiakkaaksi/akava/vastavalmistunut

Puheenjohtajan joulutervehdys

Virastoeräneuvottelut ovat täydessä käynnissä. Neuvottelijoille on tulossa osastojen tekemät esitykset ja korotuksen kohteita parhaillaan järjestöissä kartoitetaan. Mikäli työnantajan ja muiden Tullissa toimivien järjestöjen kanssa päästään yhteisymmärrykseen yhteisistä kohteista tammi-helmikuun aikana, niin neuvoteltavan virastoerän korotukset tulevat voimaan 1.4.2019. Jos yhteisymmärrystä ei löydy, niin korotus menee ns. perälautaan, joka tarkoittaa sitä, että korotus kohdentuu kaikille. Virastoeränä neuvoteltavan erän suuruus on 0,75 %. Lisäksi 1.4.2019 lukien tulee yleiskorotus, jonka suuruus on 1,1 prosenttia, kuitenkin vähintään 24 euroa.

Tammikuussa maksetaan tuloksellisuuteen perustuva kertaerä, joka on suuruudeltaan 9,2 %. Erä on eräänlainen kompensaatio Kiky-sopimuksessa sovituista 3 vuoden lomarahaleikkauksista. Kertaerän saamiseksi tulee kuitenkin täyttää työssäoloehto (palvelussuhde on alkanut viimeistään 2.9.2018 ja palvelussuhde on keskeytymättä jatkunut 18.11.2018 saakka). Kiky-sopimuksen mukaisesti vielä ensi vuonna leikataan lomarahoja ja se on sitten viimeinen kerta. Kiky-sopimukseen sisältyvä työajanpidennys jää pysyväksi eli se ei poistu.

Tullin pääjohtajan valinnasta saamme tietoa tammi- ja helmikuun vaihteessa. Valitun pääjohtajan toimikausi on 1.5.2019–30.4.2024. Kuulemme varmasti jo toukokuussa valitun pääjohtajan ajatuksia ja linjauksia toimikaudelle. Pääjohtajaa menen tapaamaan heti uuden toimikauden alussa ja nostan keskusteluun liitolle tärkeitä asioita.

Eduskuntavaalit osuvat myös vuodelle 2019. Varsinainen vaalipäivä on 14.4.2019. Liittomme on puoluepoliittisesti sitoutumaton, joten jokainen jäsen itsenäisesti ratkaisee äänestääkö vai ei.

Vuoden alusta aloitamme välittömästi valmistautumisen vuoden 2020 virka- ja työehtosopimusneuvotteluihin. Nykyinen sopimuskausi päättyy 31.3.2020. Liitolle on tullut tämän vuoden liittokokouksessa VES-aloitteita, joita viemme liittokokouksen päätösten mukaisesti eteenpäin Ammattiliitto AVA:n kautta valtion neuvottelupöydän pääsopijajärjestöön JUKOon. Tuleviin neuvotteluihin valmistaudumme laittamalla työtaisteluorganisaatiomme kuntoon.

Tullin talous on ensi vuoden osalta turvattu, joten siltä osin voimme olla rauhallisin mielin. Tänä vuonna olemme saaneet uusia työkavereita, kun vuosia jatkuneiden leikkausten jälkeen Tulli on vihdoin pystynyt rekrytoimaan uusia työntekijöitä.

Toivotan oikein hyvää joulua ja uutta vuotta 2019 kaikille liittomme jäsenille sekä yhteistyökumppaneillemme!

Jari Nieminen

puheenjohtaja

Tullivirkamiesliitto ry